Kan det betale sig at være medlem af en A-kasse?

I sidste ende er det for de fleste afgørende, at det faktisk kan betale sig at være medlem af en A-kasse.

Det korte svar er, at det kan det meget ofte, men dykker vi længere ned i spørgsmålet er det lidt mere kompliceret at svare på.

Ser vi helt forsimplet på det det, betaler du omkring 500 kroner om måneden – bliver du ledig får du til gengæld lidt under 19000 kroner for én måneds ledighed. 19000/500 er 38 – og det er altså det antal måneder du skal have betalt til A-kassen, før et tilsvarende beløb i princippet er sendt din vej. Har du blot en måneds ledighed i gennemsnit omkring hvert tredje år – eller eksempelvis 3 måneder over en 9-årig periode, har A-kassen betalt sig hjem.

Det tal tager dog hverken højde for, at du skal betale skat af de lidt under 19.000 kroner, men omvendt heller ikke, at de 500 kroner er fradragsberettiget. Samtidig tager det heller ikke højde for, at A-kassen også kan være med til at give dig lidt mere ro på jobfronten, og også giver muligheder til din jobsøgning, hvis du skulle blive ledig.

Hvad koster de forskellige A-kasser

Vi har samlet overblikket over A-kasserne i Danmark og deres priser. Udgiften er selvfølgelig afgørende for, hvorvidt det kan betale sig – og over længere perioder, betyder prisen en del.

De fleste A-kasser koster omkring 450-500 kroner, og produktet er som sådan ret ens. I vores tabel herunder ser du priserne hos A-kasserne, men længere nede kommer vi nærmere ind på, hvilke ting der har betydning for om en A-kasse giver mening for dig.

A-kasse Forudsætninger Pris uden fagforening Meld dig ind
For alle 505 kr. Meld dig ind
For alle 502 kr. Meld dig ind
For alle 514 kr. Meld dig ind
For alle 487 kr. Meld dig ind
For alle 498 kr. Meld dig ind
For alle 505 kr. Meld dig ind
For alle 459 kr. Meld dig ind
Kun særlige faggrupper
524 kr. Meld dig ind
Kun særlige faggrupper
467 kr. Meld dig ind
Kun særlige faggrupper
507 kr. Meld dig ind
Kun særlige faggrupper
458 kr. Meld dig ind
Kun særlige faggrupper
521 kr. Meld dig ind
Kun særlige faggrupper
522 kr. Meld dig ind
Kun særlige faggrupper
451 kr. Meld dig ind
Kun særlige faggrupper
510 kr. Meld dig ind
For alle 457 kr. Meld dig ind
Kun særlige faggrupper
514 kr. Meld dig ind
For alle 480 kr. Meld dig ind
Kun særlige faggrupper
475 kr. Meld dig ind
For alle 490 kr. Meld dig ind
Kun særlige faggrupper
508.09 kr. Meld dig ind
Kun særlige faggrupper
463 kr. Meld dig ind
Kun særlige faggrupper
514 kr. Meld dig ind

Priser og information i tabellen er opdateret 3. maj 2021

Hvad afgør om A-kassen kan betale sig for mig

Som sådan er der flere ting af betydning – og der kan være endnu flere i netop dit tilfælde.

  • Har du ret til kontanthjælp?
  • Har du lån eller andet, der gør dig ekstra afhængig af indkomst?
  • Hvordan er jobmulighederne for dig, hvis du skulle blive ledig?
  • Hvordan er din økonomi? Har du råd til at stå uden indtægt?
  • Er den økonomiske tryghed vigtig for din trivsel?

For den enkelte kan andre spørgsmål være vigtigere, men overordnet er det nogle af de vigtigere spørgsmål at komme omkring.

Hvis du har ret til kontanthælp

I udgangspunktet har du ret til kontanthjælp, hvis du ikke har en formue at leve for. Formue vil sige 10.000 kroner pr. person – det inkluderer værdier, der let kan blive kontanter – det kan udover din bankkonto også være være bil eller friværdi i hus – uden det nødvendigvis er det.

Hvis du har ret til kontanthjælp, er det ekstra udbytte fra dagpenge en del mindre. Du får således “kun” den ekstra udbetaling der er fra dagpenge til kontanthjælp – og oftest skal du betale skat af hele ekstrabeløbet.

Omvendt kan de ekstra penge være mere værd for dig, der ikke har en opsparing at leve af, og derfor vil de ofte kunne være vigtige for at bevare en rimelig levestandard.

Husk også på, at du skal være medlem af en A-kasse i 12 måneder, før du kan modtage dagpenge – du kan derfor ikke vente med at melde dig ind, til du pludselig har en formue, du ikke ønsker at leve af i tilfælde af ledighed.

Bemærk også, at der typisk er strengere regler og krav til ledige på kontanthjælp sammenlignet med dagpenge, selv om man generelt for begge skal være aktivt jobsøgende, og kan blive sendt i aktivering.

Har du lån eller høje faste udgifter

Nogle gange kræver banken i større eller mindre grad, at du er med i A-kasse for at de vil yde dig realkreditlån. Uden det er din økonomi simpelthen for usikker.

Uanset hvad er det især som boligejer med lån ofte en god idé at være med i en A-kasse. Det kan også være du bor i en bolig, hvor din økonomi er relativt stram – eller i hvert fald vil være det, hvis du går ledig.

Som boligejer med væsentlige udgifter til lån, er det derfor meget ofte en god idé at være medlem af en A-kasse.

Har du en solid opsparing?

Hvis du har en stor opsparing, kan det både tale for og imod et A-kasse medlemskab.

Hvis din løn normalt er markant højere end dagpengeniveauet, kan det være værd at overveje, om det er udgiften værd at være medlem af en A-kasse – her kan det især være værd at overveje, om du i din jobsøgning gerne vil have øget frihed i forhold til ikke at skulle forholde dig til møder med A-kasse og jobcenter.

Omvendt bør man også huske på, at A-kasser og dagpengesystemet er mere end bare et økonomisk sikkerhedsnet. Målet er også via møder, sparing og en grad af netværk at forbedre dine chancer for at komme i job. Der er også mulighed for relevante kurser, der kan bidrage positivt til din karriere.

Med en god opsparing skal man også huske på, at kontanthjælp ikke er en mulighed, før opsparingen er brugt op. Med andre ord er alternativet til A-kasserne 0 kroner i indtægt. Man kan dog også vælge lønsikring ved flere A-kasser, hvor du kan undgå at skulle i kontakt med dagpengesystemet eller A-kasserne. Her kan du typisk få udbetalt mere, men til gengæld er det typisk over en kortere periode. Kravene er typisk færre, men til gengæld er hjælpen også typisk mindre.

Hvordan er jobmulighederne i din branche?

I nogle brancher er risikoen for at gå ledig mindre – og måske er chancen for du skal gå ledig i flere måneder stort set ikke eksisterende.

I så fald kan A-kasse medlemskabet være mere overflødigt – især hvis din økonomi er sund. Hvis du forventer at kunne finde job inden for i værste fald en måned eller to, er det ikke sikkert, det giver mening at være med i en A-kasse.

Man bør dog altid huske på, hvad en negativ udvikling i økonomien kan betyde. Nogle brancher bliver ramt hårdt i perioder med dårlig økonomi, og i blandt andet byggebranchen kan det hurtigt føre til, at man går fra mangel på arbejdskraft i en branche til markant ledighed. Det kan også være du er i en branche, hvor der kan ske massefyringer – eksempelvis fordi mange er ansat på få virksomheder, eller fordi jobfunktionen eller arbejdspladser er i fare for at ryge til udlandet.

Man skal altid overveje grundigt, om man vitterligt er sikker på, at risikoen for jobledighed i en hvis periode vitterligt er meget lav, og om det økonomisk er en risiko man er klar til at løbe.

Jeg vil kunne gå på efterløn

For at kunne gå på efterløn skal du have betalt til A-kassen fra du var højest 30 år og i en periode på mindst 30 år. Reglerne er dog lidt forskellige afhængig af hvornår du er født.

For at kunne gå på efterløn skal man uden undtagelse være medlem af en A-kasse, samt betale ekstra for at kunne få adgang til efterlønsordningen.

Efterlønssystemet er dog blevet mindre populært – både målt på hvor mange, der er tilmeldt det, og hvor mange der faktisk vælger det.

Efterlønnen er løbende til debat, og det har jævnligt været på tale at afskaffe efterløn – men vil du have mulighed for efterløn, er et A-kasse medlemskab altså et krav – i udgangspunktet senest, når du bliver 30 år.

Husk også aktivt at tilmelde dig efterlønsordningen via din A-kasse, inden du fylder 30 år.

Du kan uden problemer flytte din efterlønsordning fra én A-kasse til en anden.

Hvad skal jeg ellers overveje?

Hvis du stadig ikke er sikker, er der flere ting du kan overveje.

Dels kan trygheden i at være i en A-kasse være vigtig. Du har en større økonomisk tryghed og vished, og det gælder absolut også mens du er i arbejde – det kan være med til at give ro i din hverdag, at frygten for at miste jobbet ikke behøver være så stor.

Generelt er dagpengesystemet for de fleste et rigtigt godt valg, der bidrager positivt til ens tryghed og også hurtigt kan betale sig tilbage rent økonomisk.

Når man ser på dagpengesystemet kan man af og til blive forblændet af, hvordan man forventer det går – man kan let tænke, at det er usandsynligt, man pludselig bliver ledig – især i længere tid.

Men man bør også tænke på den frihed og lettelse man står med som ledig med tryghed i dagpengene, hvor man med lidt mere ro og tryghed kan fokusere på jobsøgningen, så man finder et godt job, man bliver glad for fremadrettet.

Omvendt skal man heller ikke nødvendigvis bare melde bål og brand, hvis man bliver ledig. For nogle med en solid økonomi, kan det være bedre at kunne sætte udgifterne til A-kasse til side hver måned. Omvendt kan man også argumentere for, at hvis du har brug for de 500 kroner om måneden, er det netop et tegn på, at du har ekstra meget brug for den økonomiske tryghed, hvis du skulle blive ledig.