Hvad er SMS og MMS?

Chalk drawing - SMS, Short Messaging ServiceSMS og MMS er to forskellige måder at sende beskeder til andre telefoner.

SMS er det, der i daglig tale også bare kan gå under ordet “besked” – så når nogen siger, de sender en besked mener de som regel SMS. SMS er ren tekst. Det står for Short Message Service – eller på dansk: Kort Besked Tjeneste.

SMS’er kan sendes af alle mobiltelefoner, der er lavet siden slutningen af 90’erne, men de kan i udgangspunktet ikke modtages af fastnettelefoner. En SMS kan indeholde 160 tegn – er den længere vil den dog blive kædet sammen, så det fremstår som en SMS, men hvis du betaler for dit forbrug, vil du altså betale for to eller flere.

En SMS er rene tegn, men ofte omkoder din telefon nogle tegn til små billeder – typisk det man kalder smileys, som på dansk også kan kaldes humørikoner. Der er altså tale om små smilende ansigter. Hvis du sender SMS’er med smileys, vil modtageren af og til blot få vist eksempelvis “:-)” i stedet for det smilende ansigt, ligesom nogle kan få vist et smilende ansigt, når modtageren har sendt “:-)”

Hvad er MMS?

MMS bruges til at sende tekstbeskeder, der som regel også indeholder billeder, og oftest modtages de præcis samme sted som SMS-beskederne. De fleste telefoner kan modtage MMS, men enkelte ældre modeller fra starten af 00’erne eller ældre kan ikke modtage MMS. En telefon med kamera kan næsten altid modtage MMS.

MMS står for Multimedia Message Service og er altså en Multimedie Besked Tjeneste. Rent teknisk er det en anden ting end SMS, men mange forbinder det blot med at være en SMS med ekstra tilføjelse i form af oftest et eller flere billeder, men det kan også være lyd. Hvis ubegrænset MMS ikke er inkluderet i dit abonnement, vil det typisk være dyrere at sende MMS end SMS.

Samtidig bruger det data, og derfor kan du opleve, at du ikke kan sende MMS, når du er i udlandet, og selv hvis du kan bør du holde dig fra det, da det kan blive overraskende dyrt – en pris på 10-20 kroner for en MMS er ikke ualmindeligt, men omvendt er det dog som regel billigere, hvis du er i EU.

Hvordan betaler man for SMS/MMS

I langt de fleste tilfælde er SMS og MMS inkluderet i abonnementerne i Danmark, så du kan skrive alt det, du vil. I andre tilfælde, betaler du pr. SMS, hvor prisen typisk vil være omkring 10-25 øre pr. SMS, mens den er på 1-5 kroner pr MMS.

Abonnementer med fri SMS/MMS

Laust anbefaler (... eller sammenlign selv)

Udbyder Taletid Data (Netværk) SMS/MMS Binding Pris

Priser og information i tabellen er opdateret 3. maj 2021