Hvad er data på mobilen?

DataMobil data er det du bruger, når du bruger din mobiltelefon til at gå på nettet.

Du bruger dog ikke kun mobil data, når du er direkte på hjemmesider med din mobiltelefon. Du bruger også mobildata, når du henter applikationer, i nogle tilfælde når du spiller spil og meget andet.

Rigtigt mange applikationer bruger data, når du bruger dem. Det kan være, når Google Maps henter kort, når du slår ruter eller busplaner op eller når du tjekker vejret. Det kan også være, når du bruger en app, der har reklamer. Tit er det dog kun meget små brøkdele af MB, du bruger – og 1000 MB svarer til 1 GB, så du skal være ret aktiv i dine apps, før du når de fleste forbrugsgrænser.

De fleste applikationer er nemlig lavet, så de ikke kræver ret meget data. Det er især, når du besøger hjemmesider, at du bruger dataen. Det er således ufatteligt lidt data du bruger, når du spiller et ord i Wordfeud eller når du får rejseplanen hentet ned på mobilen. Til gengæld kan korttjenester som Google Maps godt bruge en del data, og især sluger streaming af video rigtigt meget data.

Efterhånden er det nærmest umuligt at finde abonnementer uden data i Danmark, hvis du også har brug for talepakker. Langt de fleste telefoner, der sælges i dag, er da også smartphones – især Android og Iphones. Om du leder efter Android-abonnement eller Iphone-abonnement har dog ingen reel betydning for dine overvejelser.

Hvordan undersøger jeg dataadgangen?

Vi har samlet udbydernes dækningskort, så du let kan finde frem til, om dataadgangen er god nok netop der, hvor du vil bruge forbindelsen.

Udbyder Netværk Hjemmeside
Telia/Telenor Se dækningskort
3 Se dækningskort
TDC Se dækningskort
Telia/Telenor Se dækningskort
Telia/Telenor Se dækningskort
Telia/Telenor Se dækningskort
Telia/Telenor Se dækningskort
Telia/Telenor Se dækningskort
Telia/Telenor Se dækningskort
TDC Se dækningskort
3 Se dækningskort
Telia/Telenor Se dækningskort
Telia/Telenor Se dækningskort
TDC Se dækningskort
TDC Se dækningskort
TDC Se dækningskort
TDC Se dækningskort
TDC Se dækningskort
TDC Se dækningskort

Hvor meget data har jeg brug for?

Hvis du er som de fleste, er du sikkert meget i tvivl om, hvilken datapakke du har brug for. For langt de fleste er det faktisk rigeligt med 1-2 GB data. Det er nok til, at du vil kunne gå på nettet dagligt i normalt 10-20 minutters intensiv surf suppleret med nogle enkelte gange med længere tid på nettet.

Det kan dog også være en god idé kun at hente nye applikationer, når du er koblet til en router – det samme gælder opdateringer. Det kan du læse mere om længere nede.

Er det ikke muligt at koble dig på en router, bør du gå op på omkring 2-4 GB, hvis du jævnligt vil kunne downloade applikationer og holde dine applikationer opdateret, hvilket naturligvis er en rigtig god idé.

Det der især får dit forbrug til at stige, er hvis du streamer video – gør du det, skal du regne med at du bruger omkring en halv GB data for hver time, du streamer. Streamer du musik, bruger du cirka en femtedel GB for hver time – så efter 5 timers streaming af musik har du typisk brugt 1 GB data. Bemærk dog, at det kan variere meget fra tjeneste til tjeneste.

Hvis du har et meget stort behov, kan man i dag også få abonnementer med “fri data“.

Læs mere om valg af dataloft

Hvornår bruger jeg overhovedet mobil data?

Du bruger mobil data, når du er på nettet via din telefons netforbindelse. Når du er på nettet via WIFI, bruger du ikke data fra dit mobilabonnement. Du kan altså derfor spare data ved at koble dig til din almindelige router, når du er derhjemme.

Du kan også koble dig til alle andre trådløse netforbindelser, ligesom du kan koble dig på med din computers trådløse netforbindelse.

Dette er derfor en rigtig god måde at spare på sit dataforbrug. For mange er det en god idé kun at hente nye applikationer, når man er koblet på via en router. På den måde kan du slippe for en del dataforbrug på dette. Mange vælger også kun at opdatere deres applikationer, når de er hjemme ved deres router, og da man som regel er det hver dag, udgør det ikke nogen nævneværdig sikkerhedsrisiko. Du kan endda typisk indstille din telefon til automatisk kun at opdatere, når du er koblet på via WIFI.

Hvordan fungerer mobil data?

Når du er koblet på ganske almindelige mobilmaster, kan du få adgang til nettet. Det gælder både 2G, 3G og 4G-master. 2G master er den ældste teknologi, og den giver kun adgang til meget langsomt net. Besøg på nyhedssider vil ofte være ret langsomt, og du kan i udgangspunktet ikke streame i ordentlig kvalitet. 2G-signaler er typisk markeret med “e” i dit display på telefonen. I værre fald kan der også stå G, der står for GPRS, som er en langsommere 2G teknologi.

3G giver til gengæld fin adgang til de fleste opgaver, og du kan godt streame og besøge hjemmesider, uden større problemer, hvis du har optimal dækning. 3G kan eksempelvis være markeret med “3G” eller “h+” i displayet.

4G er den nyeste teknologi og giver mulighed for endnu højere hastighed. Det betyder også, at du selv med mindre god 4G-dækning, kan have høj nok hastighed til at klare selv de mest krævende opgaver. 4G bliver i Danmark brugt som betegnelse for LTE, og der står typisk 4G, L eller LTE i displayet. Bemærk at en del også nyere telefoner ikke kan modtage LTE, ligesom LTE/4G-adgang ofte skal købes særskilt ved de mindre udbydere.

Der er også efterhånden kommet steder, hvor du har adgang til 4G, selv om der ikke er 3G. Generelt er der dog i hovedreglen altid 2G, hvis der er 3G og altid 3G, hvis der er 4G – men der er altså også undtagelser.

 

Priser med forskellige datapakker

Vi har samlet et bredt udvalg af priser på mobilabonnementer på markedet, og også inkluderet nogle enkelte forbrugsafregnede modeller i tabellen.

Laust anbefaler (... eller sammenlign selv)

Udbyder Taletid Data (Netværk) SMS/MMS Binding Pris
59 øre/min.
0,49 kr./MB
(Telia/Telenor)
8 øre/1 kr.
Ingen
0 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 109 kr.)
59 øre/min.
1 kr./MB
(Telia/Telenor inkl. 4G)
14 øre/99 kr.
Ingen
19 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 19 kr.)
50 timer
1 kr./MB
(Telia/Telenor inkl. 4G)
Fri
Ingen
99 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 99 kr.)
30 timer
30 GB
(Telia/Telenor inkl. 4G)
Fri
Ingen
99 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 99 kr.)
Fri tale
24 GB
(3 inkl. 4G)
Fri
Ingen
100 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 100 kr.)
Fri tale
50 GB
(Telia/Telenor inkl. 4G)
Fri
6 mdr
199 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 199 kr.)
Fri tale
1000 GB
(TDC inkl. 4G)
Fri
Ingen
399 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 399 kr.)

Priser og information i tabellen er opdateret 3. maj 2021