Hvor meget data har jeg brug for?

Smartphone With Files To Show Organizing DataVil du have en smartphone, hvor du kan udnytte funktionerne som telefonen giver, så skal du have en hvis mængde data.

For langt de fleste giver det klart mest mening at købe en pakke med data, der i udgangspunktet også giver den klart bedste kontrol med regningen. Faktisk er det noget nært umuligt at finde abonnementer uden data, hvis du har brug for at have nogle timers tale inkluderet.

Bruger du kun dataforbindelsen meget sjældent, og besøger du aldrig hjemmesider med din mobiltelefon, så kan du som regel nøjes med et par hundrede MB. 100 MB svarer til 0,1 GB.

Ofte er en mere passende pakke 1 GB, og det passer faktisk til rigtigt mange personer. Det er nok til dig, der bruger nettet til dagligt hurtigt at tjekke nyheder, og samtidig kan man også jævnligt bruge applikationer, der kræver let netadgang.

Sidder du flere gange dagligt og læser nyheder, tjekker Facebook og lignende og gerne i mere end 5-10 minutter af gangen, kan det være rart at hoppe op på 2 GB.

Du skal være meget aktiv på din mobiltelefon, hvis du skal bruge mere data end dette ved normal brug.

Den største datasluger er streaming, så hvis du streamer meget, skal du også bruge meget data. De fleste videotjenester på mobilen bruger ommkring 0,5 GB i timen, mens de fleste musik tjenester bruger omkring 0,1-0,2 GB i timen.

Priser med forskellige mængder data

Vi har samlet priser på forskellige pakker, med forskellige mængder data. Du kan også selv udvælge bestemte datastørrelser, så du kun ser abonnementer, der er relevante for netop dig.

Laust anbefaler (... eller sammenlign selv)

Udbyder Taletid Data (Netværk) SMS/MMS Binding Pris
59 øre/min.
0,49 kr./MB
(Telia/Telenor)
8 øre/1 kr.
Ingen
0 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 109 kr.)
59 øre/min.
1 kr./MB
(Telia/Telenor inkl. 4G)
14 øre/99 kr.
Ingen
19 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 19 kr.)
50 timer
1 kr./MB
(Telia/Telenor inkl. 4G)
Fri
Ingen
99 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 99 kr.)
30 timer
30 GB
(Telia/Telenor inkl. 4G)
Fri
Ingen
99 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 99 kr.)
Fri tale
24 GB
(3 inkl. 4G)
Fri
Ingen
100 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 100 kr.)
Fri tale
50 GB
(Telia/Telenor inkl. 4G)
Fri
6 mdr
199 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 199 kr.)
Fri tale
1000 GB
(TDC inkl. 4G)
Fri
Ingen
399 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 399 kr.)

Priser og information i tabellen er opdateret 3. maj 2021

Hvornår bruger jeg mest data?

Dét der virkeligt kan sluge data er streaming – altså hvis du ser video og/eller hører musik via dataforbindelse på din mobiltelefon. Det er meget forskelligt fra tjeneste til tjeneste, hvor meget data der bliver brugt på mobilen. De mest dataslugende ting vil typisk bruge op mod 0,5 GB i timen. Er der kun tale om musik, vil du typisk bruge 100-200 MB i timen, mens de fleste videotjenester også bruger mindre end 0,5 GB i timen via mobiltelefonen. Med eksempelvis 10 GB data, vil du derfor normalt kunne streame mindst 20 timer video hver måned via mobiltelefonen.

Bemærk at din data i udgangspunktet kun gælder i Danmark. I udlandet betaler du ekstra, hvilket også gælder for SMS og opkald. Generelt er det de samme overvejelser, du skal gøre dig, uanset om du leder efter Iphone-abonnement eller Android-abonnement – eller måske abonnement til et af de mindre udbredte systemer.

Du bruger ikke data, når du er koblet på router

Hvis du er koblet på en trådløs router, bruger du ikke af den data, der følger med dit abonnement. Vær dog opmærksom på om WIFI-ikonet er i displayet på din telefon.

Det er en rigtig god idé så vidt muligt at koble dig til WIFI, når du eksempelvis vil hente applikationer, opdatere applikationer, ligesom det generelt er en god idé at være koblet på, når du bruger telefonen til netadgang. Vær dog opmærksom på at telefonen også bruger mere strøm, når WIFI er tændt i telefonen, så vil du gerne have lidt ekstra batteritid, kan det være en god idé ikke at have slået WIFI til konstant.

Hvad sker der, hvis jeg bruger alt min data?

Det er forskelligt fra selskab til selskab. De fleste skruer blot ned for hastigheden, men flere selskaber vælger også at kræve betaling pr. MB, når du har opbrugt alt din data. Andre vælger at lukke for forbindelsen, medmindre du selv aktiverer den eksempelvis ved at købe en ny pakke med data, eller ganske enkelt ved at indvilige i at gå med til at betale pr. MB måneden ud.

Det er ret dyrt at betale pr. MB, især fordi det er svært at kontrollere sit forbrug. Derfor er det også det, der i udgangspunktet er den ringeste løsning for dig som forbruger, men det kan være forskelligt fra person til person, hvad der er det bedste resultat af en tømt datapakke.

Ved de fleste selskaber kan du få sms’er eller mail allerede når du nærmer dig at have opbrugt din data. På den måde er du altid forberedt på det i rimelig tid. Dog kan du bruge så meget data på kort tid, at din sms først kommer efter, du har brugt din data, så pas på med at bruge det blindt som sikring.

Du kan også hente applikationer, der kan give dig indikationer på, hvor meget data du har brugt i løbet af måneden, men de er kun vejledende, og i sidste ende er det oplysningerne ved din udbyder, der er gældende.