Hvad er 3G?

3G symbol on white3G er en type trådløs teknologi, der kan bruges til både samtale via mobiltelefon, og til data – eller med andre ord internetadgang på din mobiltelefon eller via mobilt bredbånd. Det er sat op i hele landet i mobilmaster, og der er tre netværk i Danmark med traditionel 3G: 3, TDC og et fælles netværk i samarbejde mellem Telenor og Telia.

3G er det mange bruger til dataforbindelse på mobiltelefonen. Der er som minimum 3G-adgang i reelt alle abonnementer i Danmark med dataadgang.

3G er en bred betegnelse for en række teknologier. UMTS og HSPA+ er mere tekniske betegnelser for det, vi i Danmark forbinder med 3G. HSPA+ bliver ofte også kaldt turbo 3G, og er en lidt hurtigere 3G-variant, men det betyder sjældent ret meget for dig som forbruger.

3G blev så småt udbredt midt i 00’erne, og de seneste år er der for alvor kommet bred dækning. 3G står for 3. generation, og er altså efterfølgeren til 2G. Siden er der også kommet 4G, som dog endnu ikke er lige så udbredt. 3G er derfor det bedste til at sikre dig bred dækning til data- og internetadgang med fornuftig hastighed.

5G er også på blokken, men de fleste forventer ikke, at 5G kommer før omkring 2020.

Hvor udbredt er 3G?

Man kan få 3G langt de fleste steder, og alle udbyderne dækker omkring 95-99 procent af befolkningen med 3G.

Dermed er der dogs også en del af danserke, der ikke har 3G. Selv om der i dag er kommet 4G, er fokus dog stadig på at udrulle 3G, og især er det blevet muligt at få bredt ud, så man nærmer sig fuld dækning, fordi man i dag har taget nye frekvenser i brug.

Abonnementer med 3G-pakker

Laust anbefaler (... eller sammenlign selv)

Udbyder Taletid Data (Netværk) SMS/MMS Binding Pris

Priser og information i tabellen er opdateret 3. maj 2021