Hvad er 4G?

4G symbol with arrow4G står for “4. Generation”, og er altså “fjerde generation” inden for mobilnetværk.
I daglig tale er 4G i Danmark betegnelse for LTE. Ikke alle mener, LTE er “rigtigt” 4G, men i praksis er det altså LTE-signaler, som du modtager, når du får 4G. Der vil løbende komme nye og videreudviklede teknologier, der også hedder 4G, ligesom 4G kan være en helt anden teknologi i udlandet.
4G/LTE kan kun bruges til data, modsat 2G og 3G, der både kan bruges til tale og data. På sigt ligger det dog i kortene, at også 4G vil kunne bruges til tale i mobiltelefonen.
Fordelen ved 4G er, at det ganske enkelt giver en bedre og hurtigere netforbindelse. Omvendt er 3G dog allerede blevet så hurtigt, at det kan leve op til de fleste behov, men med 4G kan du også med relativt svagt signal have høj nok hastighed til streaming.

Priser på abonnementer med 4G

Vi har samlet priser på abonnementer, hvor 4G medfølger som standard. Det er ofte den billigste løsning, men ved en del af de mindre udbydere kan du også købe 4G mod merpris. Du kan også selv søge på abonnementer i vores database. Som regel kan du tilvælge 4G til 3G-abonnementer for 20-30 kroner om måneden.

Laust anbefaler (... eller sammenlign selv)

Udbyder Taletid Data (Netværk) SMS/MMS Binding Pris
10 timer
40 GB
(Telia/Telenor inkl. 4G)
Fri
Ingen
99 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 100 kr.)
Fri tale
24 GB
(3 inkl. 4G)
Fri
Ingen
100 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 100 kr.)
Fri tale
50 GB
(Telia/Telenor inkl. 4G)
Fri
6 mdr
199 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 199 kr.)
Fri tale
1000 GB
(TDC inkl. 4G)
Fri
Ingen
399 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 399 kr.)

Priser og information i tabellen er opdateret 3. maj 2021

Hvordan får jeg 4G?

Stort set alle udbydere tilbyder i dag 4G. Især lavprisudbyderne kræver dog ofte ekstra pris om måneden, hvis du vil have adgang til 4G-nettet. Typisk koster det 20-30 kroner. For mange betyder det, at det vil give mere mening at nøjes med 3G, men vil du streame via din forbindelse eller har du af og til behov for at hente store mængder filer meget hurtigt, kan det være en overvejelse værd.
Også din telefon skal kunne modtage 4G. Derfor kræver det, at du har en nyere telefon. I dag bliver de fleste telefoner udviklet med 4G, men er din telefon udviklet i 2013 begynder den allerede at være i risikogruppen for ikke at understøtte 4G, og husk på at mange ældre telefoner også stadig bliver solgt. Er den helt tilbage fra 2012 eller ældre, er der meget lav chance for, at den kan modtage 4G.
Det vil fremgå af specifikationerne, når du køber telefonen, om den kan modtage 4G. Det bør også fremgå af manualen. Det vil typisk stå som LTE, men kan også stå som 4G.

Hvor kan jeg få 4G?

4G har i starten af 2014 efterhånden relativt bred dækning, og udbyderne dækker omkring 75 procent af befolkningen eller mere med 4G.
Det betyder dog også, at der i udgangspunktet stadig kun er 4G-dækning relativt få steder uden for byerne.
Der er dog mere fart på 4G udrulningen, end der fra starten var på 3G-udrulningerne, og det ligger i kortene, at dækningen allerede inden for et par år eller mindre vil kunne konkurrere med 3G.