Mobil abonnement til senioren

Elder woman with smartphone on her handDer er basalt set tre ting, du skal tage stilling til, når du skal vælge abonnement til din mobiltelefon.

Hvor meget vil du tale i telefonen?
Hvor meget vil du sende beskeder (SMS/MMS) til andre telefoner?
Vil du bruge dataadgang (internet) på din telefon, og i så fald, hvor meget data vil du bruge?

Mange køber for store datapakker

For at starte ved slutningen kan mange ældre mobiltelefoner ikke gå på nettet. Til gengæld kan du næsten ikke undvære data, hvis du vil have bare nogenlunde fuldt udbytte af en investering i en smartphone. Det er faktisk også reelt umuligt at finde abonemmenter uden data, hvis du skal have talepakke. Du bruger eksempelvis data, når du tjekker mail, vejr, nyheder, spiller spil med andre telefoner eller ganske enkelt, når du bruger telefonen til at gå på nettet. Du bruger også data, når du bruger telefonens GPS-funktion (man kan dog faktisk hente programmer, der gør, at du ikke behøver bruge data).

Stort set alle har svært ved at finde frem til, hvor meget data man egentlig har brug for, da man ikke er vant til at tænke forbrug på nettet på den måde. Det betyder også, at rigtigt mange faktisk ender med datapakker, der overstiger deres behov mange gange. Selv rutinerede internet- og telefonbrugere har meget svært ved at gennemskue pakkerne, og dermed finde frem til, hvornår en pakke passer til dig.

For mange er 1 GB en god datapakke og et sikkert valg. Bruger du din telefon til data dagligt, men kun meget sjældent i flere timer, så vil en datapakke med 1 GB være et godt valg. Bruger du kun telefonen til dataaktiviteter nogle få gange om ugen og kun i meget kort tid, kan du sagtens gå ned på de mindste pakker, der er på 100-200 MB. 1000 MB svarer i øvrigt til 1 GB. Ofte ender du dog helt naturligt med en større datapakke, fordi det er den mængde data, der er i den rigtige talepakke.

Medmindre du vitterligt kun er på nettet i et par minutter 2-3 gange om måneden, anbefaler vi generelt at holde sig fra forbrugsafregnede løsninger til data. Du kan hurtigt få en stor regning, hvis du ved et uheld ser en video eller starter en applikation, du ikke er klar over bruger data.

Især en ting kan dog få dit behov for data til at stige meget. Det er nemlig, hvis du vil se video og tv fra din telefon. I så fald skal du regne med at hver gang du ser omkring en times tv, har du brugt omkring en halv GB data.

Hvad sker der hvis jeg overskrider grænse?

Som regel sætter udbyderne hastigheden kraftigt ned på din netforbindelse, når du har opbrugt alt din data, men faktisk skal du ikke betale ekstra. Forbindelsen vil dog være tæt på at være ubrugelig til de fleste ting. Hos nogle udbydere kommer du dog til at betale ekstra, hvis du overskrider dit forbrug. I udgangspunktet får du besked, når du nærmer dig grænsen – hvordan er forskelligt fra selskab til selskab, og du skal være opmærksom på, at der normalt er lidt forsinkelse på advarslen. Især hvis du laver noget, der bruger meget data, kan du derfor godt opleve allerede at have overskredet grænsen, når du modtager advarslen. Det kan i øvrigt være ret dyrt at bruge data, når forbrugspakken er udløbet, så hvis du frygter at være på grænsen, bør du undersøge, hvad der sker ved dit selskab.

Beskeder og tale

Hvis du sender mindre end 5-10 SMS’er om dagen, kan det ofte godt svare sig at vælge et forbrugsafregnet abonnement. Modsat data og tale, er der faktisk mange der undervurderer, hvor mange SMS-beskeder, de sender. Ofte presser dit taleforbrug dig dog også ind i pakker, hvor ubegrænsede SMS-beskeder er inkluderet, og det er også rart at slippe for den overvejelse, når man sender beskeder.

Med tale overvurderer mange stadig deres forbrug. Men har du jævnligt lange samtaler med venner og familie, kan der faktisk være god mening i at finde et abonnement med fri tale, så du også helt kan droppe et eventuelt fastnetabonnement. Ofte er prisen ikke specielt høj.

Er du mere typen, der er til korte samtaler over telefonen, kan du ofte nøjes med en af de mindre abonnementer. Har du allerede et mobilabonnement, kan du normalt via et login på din udbyders hjemmeside se, hvor meget du har talt de forskellige måneder. På den måde kan du hurtigt få et overblik over, hvad du egentlig har brug for.

Hvad man har brug for er ekstremt forskelligt. Nogle klarer hurtigt de korte samtaler, men har du af og til samtaler på en halv time eller endda længere, så siger det sig selv, at dit forbrug hurtigt nærmer sig et niveau, hvor du bør jagte de absolut største pakker.

Vær opmærksom på, at mange udbydere tilbyder muligheden for, at du kan ringe gratis til andre med samme selskab. Derfor kan det være en idé at søge mod samme selskab som en eller flere af de personer, du taler allermest med. Er det eksempelvis reelt kun 2-3 personer, du har lange samtaler i telefonen med, så kan du altså slippe med en meget lille talepakke, hvis I er samme sted. Vær dog opmærksom på, at mange steder takserer, når I har talt i mere end ½-1 time – i så fald kan du dog normalt blot lægge på og ringe op igen, hvorefter I på ny kan tale gratis.

Mange der har fri tale tilbyder også at ringe dig op, så du ikke bruger af dit forbrug – men det kræver naturligvis, at personen i den anden har fri tale.

Bruger du mere tale end din talepakke, betaler du for dit forbrug. Det er dog ikke specielt dyrt, og ikke noget der bør skræmme dig langt væk, medmindre du er meget afhængig af, at prisen ikke bliver højere i enkelte måneder – omvendt gælder det naturligvis om at finde en pakke, der matcher ens forbrug, men generelt kan det godt betale sig at finde en pakke, hvor det ikke er helt ualmindeligt, at du kommer til at betale for op mod 1-2 timers forbrug.

Abonnementer der passer til seniorer

Laust anbefaler (... eller sammenlign selv)

Udbyder Taletid Data (Netværk) SMS/MMS Binding Pris
40 øre/min.
0,04 kr./MB
(3 inkl. 4G)
10 øre/1 kr.
Ingen
19 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 19 kr.)
Fri tale
25 GB
(3 inkl. 4G)
Fri
Ingen
160 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 160 kr.)
Fri tale
50 GB
(Telia/Telenor inkl. 4G)
Fri
6 mdr
199 kr./mdr.
Se tilbud
(min. pris: 199 kr.)

Priser og information i tabellen er opdateret 8. marts 2021